Translate

dimecres, 20 de desembre del 2017

Manifest


      El procés d'independència de Catalunya està posant al descobert una profunda crisi de l'Estat espanyol. La negació de diàleg sobre el dret d'autodeterminació que demana d'exercir una gran majoria del poble de Catalunya ha donat pas a l'autoritarisme més agressiu malgrat que aquesta demanda s'expressa per vies estrictament democràtiques i pacífiques. La imposició de multes milionàries per la consulta del 9N, les denúncies contra la Presidenta Carme Forcadell –i el seu pas per Alcalá-Meco– i membres de la Mesa del Parlament i un gran nombre d'electes municipals, la detenció de funcionaris de la Generalitat, i sobretot la brutal repressió que les forces policials van descarregar contra ciutadans pacífics en el referèndum de l'1O i que va ferir més de 1.000 persones de totes edats i condicions, palesen el fracàs democràtic de l'Estat i ens retrotrauen als anys del franquisme. L'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d'Òmnium i de l'ANC, acusats de delictes no comesos, i l'aplicació de l'article 155, que sota una fórmula d'aparent legalitat representa de fet un colp d'estat amb la destitució del govern legítim, el segrest de les institucions d'autogovern i l'empresonament del Vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Dolors Bassa, Mertixell Borràs, Lluís Forn, Carles Mundó, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull, són fets d'una gravetat extrema i símptomes clars de la manca de garanties jurídiques d'un estat que està soscavant els fonaments mateixos de la democràcia i desplegant una via autoritària que sembla no tenir fi. L'exili del President Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, assetjats per una justícia al servei del govern del PP, cerca preservar la continuïtat institucional del govern legítim de Catalunya, les garanties jurídiques que a Espanya els són negades i la internacionalització d'un conflicte davant el qual Europa ja no pot desentendre-se'n. Que la justícia belga haja forçat la retirada espanyola de l'euroordre contra el President i els Consellers exiliats, que Brussel·les haja vist la manifestació més gran de la seua història com a capital europea amb més de 45.000 catalans reclamant la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i l'anul·lació del 155, i que Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Oriol Junqueras i Joaquim Forn encara siguen a la presó acusats dels mateixos delictes que els consellers en llibertat provisional, cosa que els converteix en autèntics ostatges de l'arbitrarietat judicial i la causa general de l'Estat espanyol contra l'independentisme, són realitats palmàries que no poden deixar indiferents els ciutadans i pobles europeus.
      La violència de l'Estat, emparada en la interpretació esbiaixada de les pròpies lleis i la manipulació de la justícia, s'emmarca a més en una crisi política, social i econòmica estimulada pels nombrosos casos de corrupció que assenyalen des de fa molts anys el PP com una autèntica organització delictiva. La intervenció televisada de Felip VI justificant la repressió contra Catalunya ha allunyat la monarquia del seu paper arbitral i enfonsa en el descrèdit una institució greument tacada també per la corrupció. Segrestant les llibertats de Catalunya i aplicant-hi la raó de la força sense titubejos l'Estat intenta ocultar els greus problemes que l'afecten, ocultació a què contribueixen uns mitjans de comunicació majoritàriament submisos, dependents i còmplices i uns partits majoritaris, PSOE i C's, entossudits a salvar el govern del PP i el règim de 1978 mirant de salvaguardar també els propis privilegis. Contra les aspiracions de llibertat i l'exemple democràtic de Catalunya tot s'hi val, fins i tot el boicot i l'ofec econòmic i l'estímul a la fuga d'empreses, l'imperi de la intoxicació i la mentida, la guerra bruta a compte de l'erari públic, la instrumentalització de les hordes feixistes, l'amenaça sobre l'escola pública o l'excitació de les baixes passions del nacionalisme espanyol més supremacista i agressiu. Tots aquests fets estan enfonsant l'Estat espanyol en una misèria política i moral, a més d'econòmica i social, de la qual no serà gens fàcil recuperar-se. La guerra d'aires colonials contra el poble de Catalunya i la seua aposta de radicalitat democràtica ja té efectes col·laterals en la mordassa que sovint s'imposa a la lliure expressió i en la persecució de la dissidència. Amb l'excusa de los catalanes el govern del PP i els seus còmplices estan forçant una regressió democràtica i un retorn als temps del «Santiago y cierra España» que afecta ja el conjunt dels ciutadans i pobles de l'Estat.
      En aquest escenari, la resta dels Països Catalans no podem mirar cap a un altre costat procurant que el conflicte no ens esquitxe. Hem vist com des de Madrid es retalla i vulnera tothora la capacitat i voluntat d'autogovern. L'anul·lació de lleis valencianes contra els desnonaments, la pobresa energètica i el Decret de Plurilingüisme o la intervenció financera de la Generalitat a través del FLA són algunes mostres de l'hostilitat amb què l'Estat tracta els valencians. La consciència de l'injust finançament que el país pateix ja té un ampli ressò social i fou un clamor al carrer el proppassat 18 de novembre. La inhibició i el silenci, d'altra banda, no faran sinó donar ales a un feixisme que sempre ha gaudit d'especial impunitat a casa nostra i que ara reviscola al caliu de l'autoritarisme desfermat per l'Estat. Mobilitzar i organitzar la solidaritat dels valencians amb el poble de Catalunya i els seus anhels republicans de més justícia, democràcia i llibertat no és només un deure de responsabilitat fraterna sinó també una defensa eficaç dels propis drets i interessos legítims, una aposta de futur i un clam d'esperança en defensa de la democràcia. Per tot això els sotasignats, homes i dones, conscients que el nostre silenci ens faria còmplices de la injustícia, fem una crida al poble valencià perquè faça seues les següents exigències:

> Per la llibertat immediata dels presos polítics i l'anul·lació de les multes i causes judicials obertes contra ciutadans i entitats per raons polítiques.
> Per la retirada de les forces policials desplaçades a Catalunya.
> Per la supressió de l'article 155, el restabliment de les institucions de l'autogovern de Catalunya i la reposició dels càrrecs legítims en els seus llocs en tant el vot dels ciutadans no legitime un altre govern.
> Pel compromís efectiu de respectar el veredicte de les urnes del 21D i l'obertura de diàleg i negociacions, a través de la mediació internacional, per a la solució pactada del conflicte i el reconeixement per part de l'Estat del dret de Catalunya a la lliure determinació.
> Per l'enfortiment dels lligams lingüístics, culturals i econòmics del País Valencià amb les Illes Balears i el Principat de Catalunya i la defensa coordinada dels nostres drets democràtics, nacionals i socials.

Així mateix animem el poble valencià a participar en tots aquells actes i iniciatives que en solidaritat amb Catalunya i en defensa dels drets democràtics dels valencians siguen convocats.

País Valencià, 19 de desembre de 2017

· · ·
ADHESIONS INDIVIDUALS (nom, professió, localitat)
I COL·LECTIVES (nom de l'entitat i localitat):
· · ·

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada